Primăvară, babe, mărțișor, înmuguriri

 

Este prima zi din săptămână în care norii și-au luat jucăriile și au plecat, lăsând loc soarelui pe bolta cerească. Chiar dacă e un ger de crapă pietrele, măcar el, astrul ceresc încearcă să ne zâmbească în această primă zi de primăvară calendaristică.  Ne bucurăm, cum nu, dar bucuria noastră nu va dura prea mult, din punct de vedere meteorologic, căci de mâine se reîntorc ninsorile.

Ghioceii stau ascunși sub stratul generos de zăpadă, așternut peste tot, neavând curajul de a străpunge mantaua înghețată cu frunzulițele lor firave. Înmuguririle mai au de așteptat puțin, până când iarna se va hotărâ să plece spre alte tărâmuri.

babele

E vremea ”babelor” care-și vor mai scutura cojoacele și neajunsurile peste lume vreo câteva zile, iar, mai apoi, sperăm ca primăvara să-și intre în drepturi. Babele acestea fistichii se aleg în funcție de ziua de naștere, cel puțin așa am aflat eu, cu ani în urmă, că ar fi tradiția transmisă din moși-strămoși.

mărțisor

Prima zi a lunii martie aduce și cea dintâi babă, baba Dochia (Dacia) sau baba Marta (Mărțișorul) cu numeroase semnificații.

Că așa cum îți e baba așa îți va fi tot anul, asta se știe, dar că în unele zone se aleg trei babe- prima semnificând trecutul, a doua prezentul, a treia viitorul- am aflat-o de curând, la fel și faptul că în zona Ardealului se mai numesc și Vântoase, iar de plouă sau ninge în ziua respectivă vei avea noroc la bani și spor tot anul.

Este o lună în care se sărbătorește femeia, simbol al iubirii, noilor începuturi, renașterii însăși prilej de urări frumoase, bucurii, mici atenții și chiar cadouri, mai mult sau mai puțin costisitoare în funcție de buget.

Să vă fie primăvara luminoasă, plină de bucurii, culoare, zâmbet și adieri înmiresmate, iar baba prietenoasă, cu vreme prielnică, după placul sufletului! 🙂

Ella

Baba dochia este baba mea … adica doua babe care au ceva în comun … ziua de nastere pe 1. 😀
A mea nu e în martie, dar de aceea am ales ziua 1 pentru ca … intr-un întai m-am nascut! 😀
La mine nu este zapada deloc, dar este frig si pentru ca bate si vantul ai impresia ca sunt -14 grade dar sunt de fapt minus doua grade acum. Noaptea sunt si – 10. Ghioceii sunt tare tristi, s-au lungit pe pamant si nu stiu cum vor fii dupa ce trece înghetul.
Tu sa ai o primavara minunata, cu soare în suflet si caldura cu sanatate si bucurii! Cu drag!

Tatonari

Mulțumesc pentru urări, Ella dragă! Să-ți fie primăvara cu zâmbet, căldură în suflet şi bucurii! Ghioceii şi-or reveni ei odată cu îndreptarea vremii, cât dedpre temperaturi… jalnic. Dimineață erau -19,5 grade. Sper că ai avut o babă bună, cu surprize frumoase şi bucurii. ⚘😊

Suzana

Eu nu imi aleg vreo zi anume in aceasta perioada. Las lucrurile sa curga in naturalul lor. Cred ca nu imi place ideea. Am mai scris despre asta. Am mai citit undeva ca daca nu iti alegi ceva anume, poti considera totusi ziua nasterii. Daca e de doua cifre se aduna pana ramane una singura. Si aceea e ‘aleasa’.

Oricum, Dana draga, indiferent cum va fi acea zi, sa ai o primavara minunata, cu bucurii si sanatate.

Tatonari

Şi a mea rămâne tot aceea legată de ziua în care m-am născut, ca să nu mai încerc a ghici care ar fi mai favorabilă. Oricum aleg doar ce-mi place şi-mi face bine dintr-o zi sau alta. Primăvară după placul sufletului să ai, Suzana dragă şi mulțumesc! 😊🌼

Tatonari

Şi a mea tot pe 3, după ziua de naștere, că de ales nu mai aleg. Să-ți fie baba prielnică şi primăvara de poveste, Potecuță! 😊🌷

Diana

2018 e anul in care am hotarat sa nu aleg vreo „baba”. 🙂 In alti ani am ales dar… am uitat cum a fost in ziua cutare. 🙂
Multumesc pentru urare! Iti doresc sa ai si tu o minunata primavara! <3

Tatonari

Eu rămân la baba care coincide cu ziua de naștere, iar ziua de sâmbătă a fost cam rece și cu efecte de gripă, dar sper ca anul să-mi fie mai bun. 🙂 Să ne fie bine, zic, indiferent de cum or fi babele! <3

Lasă un răspuns